Ωτοακουστικές Εκπομπές (OE)-Aκουστικά προκλητά δυναμικά (AB)

Ωτοακουστικές Εκπομπές (OE)

Οι ωτοακουστικές εκπομπές είναι μία σύγχρονη μη επεμβατική και πλήρως ακινδυνη διαγνωστική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για τη μελέτη της ορθής ή μη λειτουργίας του κοχλία.

Ο έλεγχος της ακοής του νεογνού με ωτοακουστικές εκπομπές αποκλείει τα συνηθέστερα αίτια σοβαρής βαρηκοΐας, δηλαδή βλάβες στο έσω ούς (κοχλία).
Η πρώιμη ανίχνευση της παιδικής βαρηκοΐας με τη χρήση των ωτοακουστικών εκπομπών επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό της κληρονομικής βαρηκοΐας. Έτσι με την έγκαιρη έναρξη μιας ειδικής θεραπευτικής αγωγής, διευκολύνεται η φυσιολογική ανάπτυξη των επικοινωνιακών του ικανοτήτων, και η μετέπειτα ομαλή ένταξη του.

Aκουστικά προκλητά δυναμικά (ABR)

Μια δοκιμή ABR (auditory brainstem response) μέτρα το πως ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τους ήχους που ακούτε. Η δοκιμή καταγράφει τις αποκρίσεις σας σε ήχους κλικ ή άλλους ήχους που παίζονται για εσάς μέσω ακουστικών. Η απάντηση αφορά τα πρώτα milisecond της οδού που ακολουθεί ο ήχος αφού γίνει αντιληπτός από το αυτί.

Μια δοκιμή ABR μπορεί να βοηθήσει στο να διαγνωστεί απώλεια ακοής καθώς και διαταραχές του νευρικού συστήματος, ιδιαίτερα στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, και άλλους που μπορεί να μην είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε ένα πρότυπο τεστ ακοής. Οι δοκιμές αυτές συχνά απαιτούνται και για την αντικειμενική βεβαίωση βαρηκοΐας ή κώφωσης.

Ως screening test για τον αποκλεισμό της ακουστικής νευροπάθειας σε νεογνά ή βρέφη με παράγοντες υψηλού κινδύνου.Τα ABR είναι η μέθοδος πρώτης επιλογής για την διάγνωση της παιδικής βαρηκοΐας από τη γέννηση έως και τα 3-4 χρόνια της ζωής.

Πώς γίνεται μια δοκιμή προκλητών δυναμικών (OE) και ακουστικά προκλητά δυναμικά (ABR)

Είναι γρήγορη και εύκολη και δεν έχει σχεδόν κανένα κίνδυνο ή επιπλοκές. Ο εξέταση γίνεται με το ασθενή ξαπλωμένο σε ένα εξεταστικό κρεβάτι ενώ ο γιατρός τοποθετεί μικρά ηλεκτρόδια (αυτοκόλλητα με καλώδια που επισυνάπτονται) στο τριχωτό της κεφαλής και στο πίσω μέρος των αυτιών σας.Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με μια μηχανή που καταγράφει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σας.Η εξέταση διαρκεί περίπου 60 δευτερόλεπτα